Palatinóza známa aj pod názvom Izomaltulóza je disacharid prírodného pôvodu. Je tvorený z jednej molekuly fruktózy a jednej molekuly glukózy. Palatinóza sa na rozdiel od klasického cukru, vyznačuje nízkym glykemickým indexom (32) a teda ju radíme medzi pomalé sacharidy, pretože sa do tela vstrebáva pomaly a postupne. Od sacharózy sa tak líši i svojimi nutričnými a fyziologickými vlastnosťami. Počas fyzickej aktivity udržuje zásoby energie a je prvým sacharidom, ktorý nespôsobuje kazivosť zubov. Ďalšou výhodou je, že nezvyšuje prudko hladinu cukru v krvi. Palatinóza je čisto založená na sacharóze extrahovanej z cukrovej repy. Tento sacharid je vyrábaný z mikroorganizmu cukrovej repy, ktorý dokáže svojimi enzýnmi preskupiť väzbu medzi glukózou a fruktózou a tým vzniká stabilnejšia väzba než u sacharózy. Ide o sacharid prirodzene sa nachádzajúci v mede a melase. Palatinóza má jemnú a sladkastú chuť. Sacharózu dokáže nahradiť 1:1 a môže sa kombinovať s inými sladidlami pre dosiahnutie unikátnej sladkej chute, šitej na mieru. Palatinóza je prášok, ktorý nepohlcuje vlhkosť. Neabsorbuje takmer žiadnu vlhkosť a tak zostáva stabilný aj pri náročných podmienkach spracovania, pri teplote 25 °C či pri 85% vlhkosti.
Nutričné benefity Palatinózy:
- Umožňuje vyvážené a trvalé zásobovanie energiou
- Podporuje nízkoglykemickú diétu
- Podporuje metabolizmus
- Podporuje spaľovanie tukov
- Dentálne zdravie